„Choré mozky uvěřily“. Analytik o vině slovenských médií, která vedla střelce

15.05.2024 20:01 | Rozhovor

Nikoliv „tragédie“, ale „zločin“. Tak je podle analytka Štěpána Kotrby pojmenovat střelbu na slovenského premiéra Roberta Fica. A i příčiny je třeba hledat v názorech, které vedly tohoto konkrétního střelce. „V každé společnosti se najde několik vyšinutých jedinců, kteří takováto zoufalá frustrovaná volání vyslyší, jsou ochotni se obětovat a stát se mučedníky v boji „za tu správnou věc“. A pak jejich chorými mozky rezonují prázdná hesla, jako že „vražda na tyranu není zločinem“,“ říká.

„Choré mozky uvěřily“. Analytik o vině slovenských médií, která vedla střelce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokojná demonstrace proti Ficově vládě před slovenskou ambasádou v Praze

Dosud máme minimum informací, patrně lze jen spekulovat. Nicméně kdo a s jakými motivy to mohl spáchat?

71letý spisovatel. Motivy si domyslete…

Střílel 71letý spisovatel, básník Juraj Cintula z Levic, jeden ze zakladatelů literárního klubu Duha, který se snažil o založení hnutí „Proti násilí“. Střílel legálně drženou zbraní, protože pracoval v soukromé ochrance. Mělo padnout pět výstřelů, tři z toho údajně zasáhly premiéra. Ten je v život ohrožujícím stavu. Nedávno Robert Fico natočil video, ve kterém mluvil o tom, že čeká, že na něj a vládní politiky budou pod vlivem progresivních médií střílet. „Já už jen čekám, kdy se tato frustrace tak intenzivně prohlubována Deníkem N, Smečkem či Aktualitami přetaví do vraždy některého z předních vládních politiků, a to nepřeháním ani milimetr,“ řekl Fico.

Premiér Fico je podle informací jeho týmu ve stavu ohrožení života. Jaké důsledky by měla jeho případná smrt? Ve smyslu politiky a společnosti… Co by to znamenalo?

Nemalujte čerta na zeď. Žije, a slovnenskej pán bůh ho určitě umřít nenechá. Na to má Slováky moc rád. Jeho smrt by znamenala nenahraditelnou ztrátu pro slovenskou levici, i když kolem něj je tým vysoce profesionálních lidí. Kaliňák, Blaha. Ale Fico je dlouhodobě jeden. Je to koncepčně uvažující právník s vynikajícím politickým instinktem a občanskou odvahou. Není to hloubající filozof, je to muž činu. On je hlavním motorem čtvrt století vítězství Smeru. On je hlavním stratégem.

Atentát v našem prostředí je něco opravdu nezvyklého.

To je bohužel důvodem laxnosti a neprofesionality jeho ochranky. Předseda vlády na sobě neměl neprůstřelnou vestu a šel mezi neprověřený dav. Ochranka nestřílela, i když útočník vypálil pět ran. Ale na jejich obranu nutno říci, že jsme ve střední Evropě. Doposud Slovensko nebylo Izraelem či Mexikem. Nejsou to ani USA v dobách Kennedyho vraždy. Nikdo z ochranné služby neuvažuje paranoidně, jestliže se nic podobného nestalo třicet let. Naposledy zabil odstřelovač Dubčeka. Ránou na půl kilometru do pneumatiky jeho vozu a tomu nešlo zabránit.

Dnes byl exprezident Zeman navštívit Sněmovnu, kde se konal seminář SPD. A jeho ochranka ho vezla stejným vchodem ve stejnou dobu, kdy na dosah ruky bylo padesát lidí. Přitom nikdo ze strážců nemohl vyloučit skrytou zbraň u kohokoliv, protože mezi hlídané osoby měli přístup i ti, kteří rámem neprocházejí a zbraň pronést do budovy mohou. Všichni byli tak nějak uvolnění až příliš. Nikdo z ochranky nebyl ve střehu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čo je to za štát, kde sa strieľaju premieri?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseClinton , 15.05.2024 20:48:28
Pamatuji si, když zastrelili chudáka Kuciaka na objednávku, jak se proti Ficovi protestovalo a jeden dementní demokrat řvál: čo je to za štát, kde sa stríeľajú novinári. Když se zastreli Fico, tak to se nedemonstruje. Občanská válka na Slovensku nemusí být daleko.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Už fňukají. Miloš Zeman „naděluje“ za eurovolby

12:51 Už fňukají. Miloš Zeman „naděluje“ za eurovolby

„Po každých volbách následuje fáze, kdy poražení fňukají a označují své vítězné partnery za extremis…